Duurzaamheid staat wereldwijd hoog op de agenda. De overgang naar elektrische voertuigen is daarbij een hot topic. Er zijn echter ook andere alternatieven voor fossiele brandstoffen in opkomst, zoals waterstof met brandstofcel. We beantwoorden 3 belangrijke vragen rondom waterstof.
1. Hoe kan waterstof een voertuig aandrijven?
Voertuigen op waterstof gebruiken een brandstofcel, waarin waterstof en zuurstof bij elkaar worden gebracht. De chemische reactie die daarbij ontstaat, wekt elektriciteit op. Het is een schoon proces met als enige bijproducten – afgezien van elektriciteit – warme lucht en waterdamp.
Dus, hoe werkt het?
In veel opzichten als een batterij. Een brandstofcel hoeft echter niet regelmatig te worden opgeladen door een externe bron, maar wekt rechtstreeks elektriciteit op. Dit zal hij blijven doen zolang waterstof, een van de meest voorkomende bronnen op aarde, beschikbaar is. Voertuigen op waterstof hebben ook veel van dezelfde voordelen als elektrische voertuigen. Ze stoten geen schadelijke emissies uit en hebben een laag geluidsniveau.
2. Hoe groen is waterstof?
Als het wordt geproduceerd uit een hernieuwbare bron, kan het een zeer lage well-to-wheel (bron-tot-wiel) uitstoot hebben. Maar op dit moment is ongeveer 95% van de geproduceerde waterstof afkomstig van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en olie. Dit maakt waterstof momenteel geen duurzaam alternatief. Pas als waterstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen kan de technologie een betere groene reputatie krijgen.
3. Is het een betaalbare optie?
Een belangrijke belemmering voor een bredere acceptatie zijn de productiekosten van brandstofcellen, wat betekent dat waterstof als brandstofbron ongeveer 3-4 keer duurder is dan diesel. Er zijn ook grote infrastructurele uitdagingen, maar deze zijn niet onoverkomelijk en waterstofbrandstofcellen bieden nog steeds een enorm potentieel. Sommige landen, zoals China en Japan, investeren al fors in deze alternatieve technologie, waardoor het mogelijk wordt om in de toekomst betaalbaarder te worden.