mrt 20, 2024

Emons reduceert CO2-uitstoot door inzet Volvo-trucks op Bio-LNG

Met de aanschaf van vijftig nieuwe Volvo FH-trucks die zullen rijden op Bio-LNG, zet Emons Group verder in op de reductie van CO2-uitstoot van hun transportactiviteiten. De bewezen betrouwbaarheid in combinatie een zo laag mogelijke kilometer-kostprijs, waren doorslaggevend voor de hernieuwde keuze voor Volvo Trucks.

“We willen zo snel mogelijk verder verduurzamen, op grote schaal en ook op onze vloot voor de lange afstand. Met Bio-LNG kan dat direct en ook nog eens op bedrijfseconomisch goede voorwaarden. Voor ons is dit de perfecte manier om op korte termijn veel CO2-uitstoot te besparen”, legt CEO Daan Emons uit.

Goede beschikbaarheid Bio-LNG en Maut-voordeel in Duitsland

De Volvo FH (Bio-)LNG-trekkers worden uitgerust met de grootste tankcapaciteit van 225 kg en de nieuwe, nog zuinigere motor die dezelfde verbeteringen kent als de dieselvariant. De bijzondere techniek die Volvo gebruikt voor de LNG-motoren, zorgt voor een extreem laag verbruik. Emons vervolgt: “Wij zijn actief in meerdere landen binnen Europa. Deze trucks zetten we in op ritten in en door Duitsland, dat een goede beschikbaarheid en een sluitend netwerk van Bio-LNG-tankfaciliteiten kent.”

Een bijkomend voordeel is de bijzonder lage CO2-waarde volgens VECTO. De trucks vallen daardoor ruim in CO2-klasse 3, waardoor nu al bij de Duitse Maut een gunstig tarief geldt en deze trucks straks ook zullen profiteren van een gunstiger tariefstelling bij tolheffingen in andere Europese landen.

Een zo laag mogelijke CO2-uitstoot per transporteenheid

“Een logistiek dienstverlener heeft tegenwoordig alleen bestaansrecht als er toegevoegde waarde wordt levert aan klanten”, zegt Emons. “Dit gaat veel verder dan het aanbieden van de goedkoopste prijs per pallet, tonnage of vierkante meter getransporteerd glas. Ook het milieuaspect – een zo laag mogelijke CO2-uitstoot per transporteenheid – is van steeds groter belang. Wij doen al veel aan duurzaamheid en willen ons vervoer graag efficiënt uitvoeren. Dat doen we bijvoorbeeld door de inzet van ons 2WIN-dubbeldeckconcept, waarbij 63% hogere laadcapaciteit gerealiseerd wordt, door gebruik te maken van lichtgewichtconcepten in de glaslogistiek en dus door in te zetten op Bio-LNG.”

Het wagenpark bevat straks 120 Bio-LNG-trucks. Emons: “De (Bio-)LNG-trekkers doen niet onder voor een dieselaangedreven truck; de prestaties liggen qua trekkracht op vergelijkbaar niveau.”

Bewezen betrouwbaarheid in combinatie met prijs en verbruik doorslaggevend

In aanloop naar deze vervangingsinvestering, is een aantal truckmerken met elkaar vergeleken. “Volvo Trucks kwam daar als beste uit”, verklaart Emons. “Daarbij waren vooral de bewezen betrouwbaarheid in combinatie met de prijs en het verbruik doorslaggevend. Daarnaast kennen we een vergelijkbaar duurzaamheidsbeleid en hebben we een goede relatie met onze Volvo Trucks-dealer BAS Truck Center.”

De Volvo FH 4×2 Globetrotter-trucks met 460 pk en 2300 Nm koppel zullen worden uitgerust volgens Emons’ standaardspecificatie, waarbij veiligheid en chauffeurscomfort voorop staan. De order van vijftig LNG-trucks zal gaandeweg in batches worden afgenomen, waarbij gestart wordt met de uitlevering van de eerste vijftien stuks.

Over Emons Group

De Emons Group is een familiebedrijf met meer dan 80 jaar ervaring en kent de dochterondernemingen Van Huët Glass Logistics, Emons Cargo | 2WIN en Hofmans. De nichespeler op de Europese logistieke markt richt zich op innovatieve en duurzame transportoplossingen, met een focus op het verlagen van de totale logistieke kosten en het verminderen van de carbon-footprint binnen de hele (klant-)keten.

Lees meer Volvo Trucks nieuws
Misschien vind je dit ook interessant: 

Werken bij Van Dijk

Truckmonteur?
Ga aan de slag &
maak vrienden
bij Van Dijk