apr 19, 2024

Invoering tweede generatie slimme tachograaf: Smart Tacho 2

WAT ZIJN DE VOORDELEN? EN WAT BETEKENT DIT VOOR JOU?

Trucks en lichte bedrijfswagens moeten een digitale tachograaf hebben. Sinds juni 2019 is de eerste generatie slimme tachografen verplicht in nieuwe voertuigen. In 2023 zijn de regels uitgebreid en is de tweede generatie geïntroduceerd: de Smart Tacho 2. Maar betekent dit nu? En welke ontwikkelingen volgen de komende jaren? We zetten het voor je op een rij.

Wat is de Smart Tachograaf 2?

De Smart Tachograaf 2 is de nieuwste generatie digitale tachograaf en is ontworpen om te voldoen aan de veranderende regelgeving met betrekking tot rij- en rusttijden in de transportsector. Deze geavanceerde technologie biedt niet alleen een verbeterde naleving van de voorschriften, maar ook een breed scala aan functies die de efficiëntie en veiligheid van transportactiviteiten verhogen.

De Smart Tacho 2: Wat is er verandert in 2023?

Vanaf 21 augustus 2023 wordt de Smart Tacho 2 verplicht in nieuwe voertuigen, waaronder trucks, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen. Deze nieuwe generatie tachograaf brengt verschillende verbeteringen met zich mee, zoals een groter geheugen voor bestuurderskaarten en de automatische registratie van grenspassages. Oftewel, de Smart Tacho 2 is verplicht voor voertuigen met registratiedatum vanaf 21 augustus 2023.

Vervanging van oude tachografen eind 2024

Alle oude analoge of digitale tachografen in trucks die internationale transporten uitvoeren, moeten uiterlijk eind 2024 zijn vervangen door de Smart Tacho 2. Voor voertuigen met de Smart Tacho 1 geldt de vervangingsdeadline van 19 augustus 2025 als ze betrokken zijn bij internationaal transport.

Uitbreiding van datavereisten eind 2024

Eind 2024 krijgen chauffeurs te maken met een verandering in de gegevensvereisten bij controles. In plaats van de gegevens van de betreffende dag en de vorige 28 dagen te tonen, moeten chauffeurs vanaf 31 december 2024 alle gegevens kunnen laten zien van de lopende dag en de 56 dagen daarvoor.

Verplichting voor alle voertuigen boven 2.500 kg vanaf juli 2026

Vanaf 1 juli 2026 is de Smart Tacho 2 verplicht voor alle voertuigen met een toegestaan maximumgewicht van meer dan 2.500 kg. Dit geldt niet alleen voor zwaardere voertuigen zoals Volvo Trucks en Renault Trucks, maar ook voor lichtere voertuigen, waaronder bijvoorbeeld de Renault Master.

Begin op tijd

Voor transportondernemers en chauffeurs is het van belang om zich op tijd voor te bereiden op de komst van de Smart Tacho 2. De veranderingen in regelgeving en de verplichte upgrade van tachografen vragen om een tijdige aanpak. Van Dijk Trucks staat klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het upgraden van het wagenpark naar de nieuwe tachograafregels.

Bekijk ook deze nieuwsberichten:
Misschien vind je dit ook interessant: 

Werken bij Van Dijk

Truckmonteur?
Ga aan de slag &
maak vrienden
bij Van Dijk